Leerlingen Eindhoven Vmbo dragen hun steentje bij aan GLOW-project
Afgelopen weken hebben onze eerstejaars leerlingen van De Rooi Pannen Eindhoven Vmbo deelgenomen aan een bijzonder GLOW-project. In samenwerking met kunstenaar...
In het hart van Eindhoven, een stad die bekend staat om zijn innovatie en technologie, vinden we een culinaire parel: Restaurant BUNKR. Dit is niet zomaar een restaurant; het is het allereerste AI-restaurant in Nederland. De drijvende kracht achter dit baanbrekende concept is Robin Vromans, een trotse oud-student van De Rooi Pannen. Lees hier zijn verhaal.
Robin's verhaal in de horeca begon lang voordat hij Restaurant BUNKR oprichtte. Op 30-jarige leeftijd, met een gezin van twee jonge kinderen, heeft hij al een leven vol horeca-ervaringen achter de rug. Zijn ouders waren actief in de horeca, en zijn familie heeft zelfs een hotel gehad. "Met de paplepel ingegoten," zoals Robin het beschrijft. “Als we uit eten gingen, gaven wij live aan tafel al een recensie. Hoe ziet het eruit en hoe smaakt het? Daar werden we allemaal enthousiast van.” Als kind hielp hij al mee in de cateringtak waar zijn vader werkte. Deze vroege blootstelling aan de horeca heeft ongetwijfeld zijn passie voor het vak aangewakkerd en zijn oog voor detail aangescherpt.
Robin volgde de opleiding Horecaondernemer/-manager in Eindhoven. Tijdens zijn tijd bij De Rooi Pannen heeft Robin niet alleen technische vaardigheden opgedaan, maar ook waardevolle levenslessen. “Ik ben nooit een makkelijke student geweest,” vertelt hij. “Mede dankzij mijn docenten heb ik geleerd gedisciplineerd te werk te gaan.” Dat kwam hem goed van pas later toen hij aan het werk ging in de cateringbranche.
Hij herinnert zich ook levendig hoe hij in zijn derde jaar een rondleiding moest geven van de hotelkamers aan Rick Polman, de directeur van Van der Valk Eindhoven. Robin's bijdehante houding maakte indruk op Rick, wat leidde tot een uitnodiging om een speech te geven voor een groot publiek over het horecavak. Deze ervaring opende de deur naar zijn eerste fulltimebaan in de catering bij Van der Valk, waar hij de kans kreeg om door heel Europa te reizen.
Voor jongeren die overwegen een opleiding te volgen aan De Rooi Pannen, heeft Robin een duidelijke boodschap: "Horeca is het mooiste vak dat er bestaat." Hij benadrukt het belang van gastvrijheid en ziet het als een vaardigheid die iedereen zou mogen hebben. “Dat geldt trouwens ook voor leidinggevende- en ondernemersvaardigheden. Ik gebruik nog steeds onderzoeksmethodes die ik tijdens de opleiding heb geleerd om mijn doelgroep te achterhalen en bepalen.”
Ik zocht een rustigere baan in de catering omdat ik een gezin wilde. Maar het ondernemerschap bleef aan me knagen.
Robin co-owner Restaurant BUNKR
Zijn stages waren ook cruciaal voor zijn ontwikkeling. Robin vertelt enthousiast over zijn halfjaar op Aruba, waar hij werkte bij het Amerikaanse restaurant Madame Janette. "De interactie tussen bediening en gast is zó anders dan in Nederland," zegt hij. Maar het was niet alleen maar werken; het was daar "6 dagen werken en 7 dagen feesten."
Na deze avontuurlijke stage zocht Robin de rust op en liep stage bij een hotel in Eindhoven als Assistent General Manager. Hij was inzetbaar in het hele hotel en stond bij zowel de receptie als het ontbijtbuffet. Deze stage was in contrast met zijn vorige stage, maar gaf Robin een realistisch beeld van verschillende horecazaken.
Na zijn afstuderen aan De Rooi Pannen Horeca, begon Robin zijn professionele reis in de catering. Robin deed op verschillende plekken cateringervaring op, maar bleek dit op langere termijn toch wel erg intensief te vinden. Hij kwam terecht bij Markies Catering en hield zich bezig met een andere tak van catering, namelijk bedrijfs- en scholencatering. Hij had hierin zijn rust weer wat teruggevonden en daardoor kwam er ook ruimte voor het stichten van een gezin.
“Maar het ondernemerschap bleef aan mij knagen,” aldus Robin. “Ik wilde eerst een doorstart maken van een cateringbedrijf. Toen dat niet doorging, wilde ik onderzoeken wat AI kon doen voor het bedrijfsleven. Ik ben een aantal cases gaan uitwerken en deze ben ik gaan pitchen bij verschillende bedrijven. Toen belde Youri Doreleijers, eigenaar van o.a. stadsbrouwerij Eindhoven en Gastrobar Lutz, die ik al kende vanuit een eerdere onderneming waarbij ik barbecue-workshops gaf. In april namen we de beslissing, in september openden we Restaurant BUNKR. Het ging allemaal supersnel.”
Hoe verder ik in de opleiding kwam, hoe dieper de band met mijn docenten werd. Het verbaast me zelfs dat oud-docenten nu nog erg betrokken zijn.
Robin co-owner Restaurant BUNKR
Bij Restaurant BUNKR is het doel duidelijk: de horeca herontdekken en vernieuwen. Robin wilde af van de traditionele manier van dingen doen en iets unieks en vernieuwends brengen. De integratie van AI in het restaurantproces speelt hierin een centrale rol. Gasten beginnen hun ervaring al thuis door te reserveren via het systeem van Restaurant BUNKR. Bij aankomst worden ze begroet door een AI-avatar die de gast verwelkomt en naar de tafel begeleidt. De digitale gastheer, Mensa, helpt gasten bij het kiezen van hun maaltijden en drankjes, waardoor de behoefte aan uitgebreide training van het personeel wordt verminderd.
Maar ondanks de technologische innovaties, benadrukt Robin het belang van menselijke interactie en gastvrijheid. Het personeel van Restaurant BUNKR, dat voornamelijk bestaat uit studenten en expats, brengt deze gastvrijheid over op de gasten. De keuken is ook een smeltkroes van culturen, met koks uit verschillende delen van de wereld, waaronder een getalenteerde medewerker, Mees, een oud-TU/e-student die gespecialiseerd is in 3D-food printing.
Robin heeft grootse plannen voor Restaurant BUNKR. Terwijl hij de menselijke touch wil behouden, ziet hij ook de mogelijkheden van verdere integratie van AI in het restaurantproces. Hij maakt al gebruik van AI om de inkoop te kunnen gaan automatiseren en staat ervoor open om meer AI in te zetten om het restaurant nóg efficiënter te maken.
Robin kijkt met een glimlach terug op zijn tijd bij De Rooi Pannen. Hij sluit af: “Hoe verder ik in de opleiding kwam, hoe dieper de band met mijn docenten werd. Die betrokkenheid voelde ik in de gehele opleiding, bij zowel docenten als bij conciërge Renée, die ik me nu nog steeds goed herinner. Ook nu blijven docenten betrokken; daarover ben ik nog steeds positief verrast. ”
Lees meer over onze horecascholen. Je kunt in Tilburg, Eindhoven en Breda een horecaopleiding volgen. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Afgelopen weken hebben onze eerstejaars leerlingen van De Rooi Pannen Eindhoven Vmbo deelgenomen aan een bijzonder GLOW-project. In samenwerking met kunstenaar...
De Helmondse Olivier is net afgestudeerd aan De Rooi Pannen in Tilburg, waar hij de opleiding Horecaondernemer/-manager (HOM) heeft afgerond. Inmiddels is hij...
Anouk Jansen is net afgestudeerd aan de opleiding Leisure & Events Management op de BUas (Breda University of Applied Sciences). Haar weg naar het hbo begon...