Oud-student Melanie maakt duurzaam speelgoed en begeleidt stagiaires bij Grennn

Melanie Groenen is eigenaar van Grennn en produceert en verkoopt duurzaam en verantwoord sensomotorisch speelgoed. Zij volgde zowel haar vmbo- als mbo-opleiding bij De Rooi Pannen. Na enkele jaren aan het werk te zijn geweest en óók nog eens in deeltijd door te studeren, startte zij als ondernemer. Grennn werd geboren en wordt steeds populairder. In drie jaar tijd verhuisde Melanie met Grennn twee keer naar een groter pand en hoopt in 2024 het grootste duurzame merk van Benelux te zijn. Lees hier Melanie’s verhaal.  

Ondernemer Melanie aan het werk bij Grennn - kind speelt met Grennn-speelgoed

Keuze voor kleinschaligheid 

Melanie koos voor De Rooi Pannen als middelbare school: door de persoonlijke aandacht kreeg ze meer zelfvertrouwen en presteerde ze beter. Ook voor haar vervolgopleiding ging ze voor De Rooi Pannen en studeerde ze Ruimtelijke Vormgeving. “Ik stond open voor alle scholen, maar de gemoedelijke sfeer gaf de doorslag,” vertelt ze.  

Van studie naar werkvloer 

Toen Melanie klaar was met haar studie, ging ze bij de supermarkt werken om wat werkervaring op t doen. Ze groeide daar uiteindelijk door tot filiaalmanager van zelfs 2 locaties. “Ik ben in deeltijd verder gaan studeren. Niet omdat ik perse een hbo-diploma wilde hebben, maar omdat ik meer kennis wilde over het ondernemerschap. Het leukste vind ik nog steeds om echt op de werkvloer te staan.” 

De geboorte van Grennn 

In 2020 was het dan toch zover: met slechts vierhonderd euro startte Melanie haar bedrijf Grennn.nl in Loon op Zand. Samen met haar partner Jonathan ontwerpt, produceert en verkoopt ze verantwoord en duurzaam speelgoed. Grennn.nl heeft onder meer speelbakken in het assortiment, om met (kinetisch) zand, gekleurde rijst en confetti in te spelen. Met allerlei vormpjes kunnen kinderen zelf aan de slag. Het speelgoed van Grennn stimuleert de sensomotorische ontwikkeling en prikkelt de zintuigen. Bij hun start in 2020 kregen ze iedere week één bestelling maar dat werden er al gauw meer. Wat ze verdienden, investeerden ze weer in het bedrijf. Zo konden ze uiteindelijk grote machines aanschaffen en verhuisden ze twee keer naar een groter pand.  

Links verfhouder met bakjes en kwasten, rechts medewerker bij houtmachine

Ruimtelijke vormgeving in de praktijk 

De ideeën voor de producten komen meestal van Melanie. Jonathan vult aan en zorgt ervoor dat de ideeën ook technisch uitvoerbaar zijn. Er staan meerdere houtbewerkingsmachines en 3D-printers in de werkplaats. De producten zijn allemaal gemaakt van duurzaam geproduceerde grondstoffen die bij lokale leveranciers worden gekocht. Niet alleen de prijs, maar ook de relatie met de leverancier, de kwaliteit en de herkomst van de grondstoffen uit Nederland, zijn belangrijk.  

De website en online marketing worden niet uitbesteed, want Melanie vindt het leuk om veel zelf te doen. Mede hierdoor blijft haar baan zo boeiend. “Je moet eigenlijk altijd meegaan met de tijd. En dan gaat het niet alleen om trends van webwinkels, social media of producten, maar je moet ook op de hoogte blijven van de wetgeving van het produceren en online verkopen van producten. We moeten voorspellingen maken, want dan kunnen we ons daarop voorbereiden. Wat verwachten we en wat heeft er direct invloed op mijn bedrijf?” Naast de uitdagingen, heeft Melanie ook erg belonend werk: “Ik vind het leuk dat wat ik maak ook echt populair en succesvol is. En soms word ik op straat herkend.” 

Stagelopen bij Grennn 

Bij Grennn lopen er ook verschillende stagiaires van De Rooi Pannen rond. “Jongeren begeleidingen vind ik heel erg leuk. Zo lopen stagiaires hier binnen zonder ook maar enige werkervaring, maar als ze klaar zijn met hun stage lopen ze vol zelfvertrouwen de deur uit. En ik heb zo’n fijn contact met oud-docenten van De Rooi Pannen, dat ik alléén De Rooi Pannen-stagiaires wil.” 

Voor medewerkers én stagiaires staan meerdere 3D-printers en zaag-, slijp-, schuur- en freesmachines tot hun beschikking. Stagiaires krijgen zelfs één dag per week de gelegenheid om zelf iets te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren. Ze doorlopen zo het gehele proces hoe een product ontwikkeld wordt, van de eerste ideeën tot de uitvoering, de begroting en nacalculatie en de promotie van het artikel. Oud-student Alisha heeft op deze manier haar angst voor machines overwonnen. Uiteindelijk heeft ze zelfs een verfhouder bedacht die inmiddels in productie is en in het assortiment is opgenomen. 

Ik bied totale transparantie en deel ook financiële zaken met stagiaires. Zo leren ze het meest.

Melanie oud-student en oprichter van Grennn

De kracht van Melanie 

Melanie houdt alles transparant bij Grennn. “Zo leren mijn stagiaires het meeste,” vertelt ze enthousiast. “Op school kunnen studenten veel experimenteren en leren ze om met verschillende materialen te werken, maar bij mij leren ze wat materialen kosten en hoe inkoop bijdraagt aan je winst. Want uiteindelijk moet je ook geld verdienen. Ik neem mijn stagiaires echt in van alles mee en dat werkt ook de andere kant op: studenten nemen mij ook mee in de socialmediatrends die er op dat moment zijn. Ik vind dat erg leerzaam, maar ik weet dat niet alle bedrijven openstaan voor deze input. ” Melanie vervolgt: “Stagiaires worden hier behandeld als medewerkers. Ze ontwerpen dus ook nieuwe producten. Ze krijgen alleen geen tijdsdruk en hebben meer ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Ik geef ze echt een beetje verantwoordelijkheid mee; het initiatief ligt dan bij henzelf. Ze kunnen zoveel leren als ze zelf willen.” 

De toekomst van Melanie en Grennn 

Melanie en Jonathan hebben grote plannen met Grennn: “We willen het grootste duurzame merk van de Benelux worden. Dat doen we door het assortiment uit te breiden en beurzen te bezoeken. We willen dat mensen weten wat we maken en verkopen als ze onze naam horen. ” Lachend voegt Melanie toe: “Maar we willen gestaag groeien hoor! We zijn niet van plan om wéér naar een groter pand te verhuizen.”