Recepten van horeca-studenten in Het Schrobbelèr Kookboek

Vier studenten van de koksopleiding hebben een plek bemachtigd in Het Schrobbelèr Kookboek. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Tilburgse kruidenlikeur. In dit kookboek ontdek je de geschiedenis van Schrobbelèr, lees je de mooiste herinneringen met de likeur en geniet je van vijftig unieke recepten van liefhebbers. De studenten kregen de opdracht een dessert met Schrobbelèr te maken. Het winnende recept zou een plekje in het boek krijgen, en niet één, maar twéé haalden het tot het boek.  

Sfeerfoto van de omslag van het kookboek met een fles Schrobbelér. Rechts foto van de twee horeca-studenten aan het werk in de keuken.

Praktijkopdracht voor horeca-studenten

De kick-off van dit project vond plaats op De Rooi Pannen, waarna studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok in duo's werkten aan hun culinaire creaties. Ze gingen aan de slag met theorie over ingrediënten, oefenden in de schoolkeukens en kwamen tot een eindrecept van een dessert met friandise. "Voor de studenten was dit project een kans om zich breed te oriënteren gezien Schrobbelèrs rijke palet aan kruiden. Het was een grote uitdaging recepten te creëren met ingrediënten die niet alleen de smaak van Schrobbelèr complementeren, maar ook versterken”, vertelt Anne-Marie van Bragt-Smolders, brand and design vormgever bij Schrobbelèr. Ook moest het recept toegankelijk zijn voor hobbykoks die vaak niet over alle professionele keukengerei beschikken. En zo gingen de enthousiaste studenten aan de slag, want hoe vaak krijg je nou de kans om in een kookboek te komen? 

Aanpak en leerervaringen 

“We begonnen met een diepgaande analyse van Schrobbelèr. We wilden precies weten welke smaken en kruiden we konden herkennen. Dit hielp ons om te zoeken naar ingrediënten die de smaken konden versterken”, vertelt Koen van Dijk, één van de vier winnaars van de opdracht. Samen met zijn klasgenoot Joris Keulers bedacht hij een crémeux van Schrobbelèr, met een meringue met lavendelpoeder, vanille-Schrobbelèrsaus, bramengel en een schuim van frambozenlikeur. “Er zit bijvoorbeeld lavendel in Schrobbelèr, dat proef je licht. Daarom kozen wij voor lavendelpoeder. Rood fruit past goed bij de crémeux, vandaar een schuim van frambozenlikeur”, vult Joris aan. 

Het dessert dat de twee horeca-studenten hebben bedacht en gemaakt voor in het Schrobbelér Kookboek

Niet één, maar twéé recepten 

Na een intensieve paar weken, waarin studenten van Tilburg Horeca in 5 lessen van theorie tot praktijk, tot een recept kwamen, presenteerden ze hun gerecht aan docenten en natuurlijk Schrobbelèr. Anne-Marie: "Het was fascinerend om te zien hoe ze zich verdiepten in de complexiteit van ons likeur, experimenteerden met ingrediënten en uiteindelijk gerechten van een uitzonderlijk niveau presenteerden." Collega Ramon Sloendregt, marketingmedewerker en mede-vormgever van Het Schrobbelèr Kookboek, voegt toe: “Wij waren echt onder de indruk. Het niveau van de studenten overtrof onze verwachtingen. Uiteindelijk konden we niet anders dan twee winnaars kiezen, gezien de kwaliteit van het werk.” Zowel het recept voor crémeux als het recept voor gekonfijte ananas met een kruidnagel-ijs van Joost van Poppel en Tim O’Connor kregen een plaats in het kookboek.  

50 jaar Schrobbelèr in een (kook)boek 

In Het Schrobbelèr Kookboek vind je niet alleen de recepten van thuiskoks en professionals, maar leer je ook wat meer over de 50-jarige geschiedenis van Schrobbelèr. Zo zijn er verhalen van bekende en minder bekende Schrobbelèr liefhebbers. Van Guus Meeuwis en Leo Alkemade tot Kluun en Lamme Frans en van Rudolph van Veen tot Beppie Kraft vertellen over hun herinneringen en de connectie met Schrobbelèr en ze delen recepturen. Ook sterren-chef en oud-student van De Rooi Pannen Paul Kappé van Restaurant Monarh heeft een bijdrage geleverd. Afgelopen november is het boek feestelijk gepresenteerd in het proeflokaal, het café bij Schrobbelèr waar alle bijdragers en hun families waren uitgenodigd om een exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.  

We zijn ontzettend trots dat we in onze prille loopbaan nu al in een kookboek hebben mogen staan!

Koen Student Gespecialiseerd kok

Een opdracht met een wedstrijdelement 

Vakdocent bij De Rooi Pannen, Jory in ’t Groen, zag meteen mogelijkheden toen Schrobbelèr samen wilde werken. “De opdracht op zich is al superleuk om mee te nemen in mijn lesprogramma, maar met het wedstrijdelement kon ik mijn studenten helemaal enthousiasmeren!”, aldus de docent. 

Een opdracht of project als deze, is de studenten van De Rooi Pannen Horeca niet onbekend. “Wij krijgen wel vaker opdrachten van bedrijven. Die praktijkopdrachten met échte opdrachtgevers zijn typerend aan De Rooi Pannen”, vertelt Joris. “Maar deze keer was het toch anders, omdat het een ‘once in a lifetime’ kans was om een plek in een kookboek te winnen”, voegt Koen toe.  

Bekijk alle horeca-opleidingen

Echt trots 

Of Joris en Koen trots zijn? “Zeker! We hebben alles op alles gezet voor dit gerecht. Het was een fantastische ervaring en natuurlijk ook goed voor ons cv. Daarbij heeft het ons ook geleerd hoe we met producten als Schrobbelèr kunnen werken. En we zijn ook ontzettend trots dat we in onze prille loopbaan nu al in een kookboek hebben mogen staan!” 

Het Schrobbelèr kookboek is te koop bij verschillende slijters, boekhandels en via schrobbeler.nl/webshop.