De Rooi Pannen brouwt mee in bijzondere bierwedstrijd
Begin 2025 lanceerde Rutte, een Dordrechtse distilleerderij, een speciale wedstrijd: de Rutte Rijpend Bier Challenge. Rutte stelde eikenhoutenvaten van 200 liter beschikbaar, waarin zo’n tien jaar lang jenever had gezeten. Deelnemers werden uitgedaagd om een eigen bier te mixen met een (jenever)product van Rutte en deze te rijpen in één van de beschikbare eikenhoutenvaten.
Iedereen kon meedoen aan de challenge. Ook De Rooi Pannen ging de uitdaging aan. Hoe dat balletje ging rollen? Wim Kint, docent bij De Rooi Pannen Tilburg Horeca, legt het ui
De Rooi Pannen-bieren
“Tijdens de coronatijd ben ik begonnen met voor De Rooi Pannen eigen bier te brouwen. Dat kwam eigenlijk voort uit mijn opleiding tot zytholoog en erop volgende brouwerij-opleiding. Mijn toenmalige directeur vond aan het einde van die opleidingen dat het tijd werd dat ik eens iets van het geleerde in de praktijk zou brengen.”
Dit leidde tot twee De Rooi Pannen-bieren: De beste van de klas (2023) en De doorstromer (2024). Plannen voor een derde bier lagen er ook al, alsook de naam: De zittenblijver. “De ontwikkeling van De zittenblijver viel samen met de oproep voor de Rutte Rijpend Bier Challenge”, verklaart Wim. “Mijn collega en liquorist Angela van den Boogaard, die het keuzedeel gedistilleerd geeft bij ons, tipte mij op die oproep.”
De ontwikkeling van De zittenblijver viel samen met de oproep voor de Rutte Rijpend Bier Challenge.
Wim Kint | Docent Horeca en zytholoog
Combi zytholoog en liquorist
De twee overlegden over een mogelijke deelname van De Rooi Pannen. Angela: “Omdat bier en jenever gemixt moesten worden, was de combinatie van een zytholoog met een liquorist precies wat nodig was voor deze wedstrijd.” Angela en Wim mixten uiteindelijk De zittenblijver met Koornwyn van Rutte.
“Wat het een goede mix maakt, is dat de zachte eikenhoutaccenten het bier een warme, verfijnde touch geven die het geheel mooi in balans brengt. Daarnaast zorgen subtiele tonen van chocolade en koffie voor een heerlijke, rijke smaakbeleving.” Angela en Wim vroegen het eikenhoutenvat aan en deze werd in mei 2025 door De Rooi Pannen gevuld met 200 liter van het eigen bier De zittenblijver én de Koornwyn van Rutte.
Vochtig vat
De toewijzing van het vat zorgde gelijk voor een volgende uitdaging: hoe het vat vochtig genoeg gehouden kon worden tot het moment dat het gevuld zou worden met de mix. Wim: “Eerst werd het vat afgeleverd en hebben we het moeten bevochtigen hier op school. Daarna konden we het transporteren naar brouwerij De Roos in Hilvarenbeek, waar het binnen de uiterlijke termijn van vijf dagen gevuld moest worden met de mix van De zittenblijver en Koornwyn.” Opvallend detail: brouwerij De Roos was zelf ook een van de deelnemers aan de wedstrijd. Wim blikt terug: “Nadat het vat gevuld was hebben we het nog een aantal keren moeten bijvullen. Enerzijds om de smaak te finetunen, anderzijds omdat een deel van de mix verdampt.”
Wim Kint groeide op in de biergeuren van een mouterij
Wim Kint (1966) groeide op in het Zeeuwse Kloosterzande, waar zijn liefde voor bier ontstond door de diversiteit die je met slechts drie basisingrediënten kunt creëren. Sinds 1992 werkt hij als docent Koken bij De Rooi Pannen Tilburg Horeca en volgde hij de opleidingen zythologie (2016) en brouwen (2022) aan de brouwerijschool in Gent.
In het schooljaar 2018/2019 werden de keuzedelen in het onderwijs van de Tilburgse horecaschool geïntroduceerd. Een ervan was het keuzedeel bier, dat hij vanaf dat moment ging verzorgen aan tweedejaarsstudenten van de niveau 4-opleidingen Hotel- & hospitality-ondernemer (vroegere HOM) en Leidinggevende hospitality (BOL) (vroegere OHV).
Binnen zijn lessen is er naast de theorie over bier ook voldoende ruimte voor proeverijen ten behoeve van de smaakherkenning en voor het ontdekken van verschillende bier-spijscombinaties. Hij overweegt om in de toekomst misschien ook met zijn studenten op kleine schaal bier te gaan brouwen.
Leermeester Rutte naar de jury
Toen de mix in het vat voldoende maanden gerijpt had, was het tijd om een tiental flessen te vullen met Leermeester Rutte. Want dat is de naam die bedacht is voor deze speciale editie van De zittenblijver, verwijzend naar het onderwijs én de wedstrijdorganisator. De flessen (à 75 cl) werden voorzien van een etiket en in mooie kistjes naar de jury in Dordrecht gebracht.
Helaas behoorde Leermeester Rutte niet tot de tien mixen die door mochten naar de finale. “Jammer maar we zijn wel een ervaring rijker”, reageert Wim. “En we hebben er een heel mooi houtgelagerd bier aan over gehouden dat begin december op de markt komt in een oplage van ongeveer 150 flessen.”
Lees meer over de bieren van De Rooi Pannen op derooipannen.nl/bier