Van creatieve dromen naar optreden in een uitverkochte Mezz: Bram kroop uit zijn schulp bij De Rooi Pannen

De 33-jarige Bram de Weert uit Breda heeft een mooie tijd op De Rooi Pannen gehad. Hij leerde er veel over zichzelf en is meer open dan vroeger. Lees hoe Bram terugkijkt op zijn studietijd en ontdek waar zijn passie voor "dingen doen" hem naartoe leidde. 

Van creatieve dromen naar optreden in een uitverkochte Mezz: Bram kroop uit zijn schulp bij De Rooi Pannen

Na de vrije middelbare school moest Bram een keuze maken. "Gezien mijn cijferlijst was de keuze al een beetje voor mij gemaakt. De havo zat er niet in, wat prima was, want ik vond leren toch niet zo leuk. Ik ben liever bezig met mijn handen." Bram wist al vroeg wat hij wilde: iets creatiefs doen. "Ik wilde net als mijn vader grafisch vormgever worden. Het creatieve proces sprak mij aan. Er is eerst helemaal niets, maar door het toevoegen van elementen wordt het een mooi geheel.” 

De ontdekking van De Rooi Pannen 

Bram maakte toch een andere keuze. "Tijdens een open dag sprak ik met studenten en leraren. Het aanbod van lessen was breed en dat sprak me aan. Je kon er echt dingen doen”, vertelt hij. De diversiteit van Leidinggevende leisure & events sprak hem het meeste aan. Eenmaal begonnen bij De Rooi Pannen Breda Toerisme, Leisure & Marketing, vielen de puzzelstukjes op z’n plek.  

Bram deed en leerde veel verschillende dingen, tijdens de lessen en op zijn stages. "Ik heb echt van alles gedaan wat binnen de term ‘leisure en hospitality' valt. Ik heb bijvoorbeeld fototochten uitgezet in Dordrecht en een piratenspeurtocht bedacht én uitgewerkt voor Landal. Ook heb ik front office werk verricht bij recepties en heb ik zelfs in een Bollo de beer-kostuum rondgelopen. Het was een veelzijdige opleiding waarin ik van alles heb kunnen proeven." 

Bram op zijn stage bij Landal voor zijn mbo opleiding recreatie en toerisme

Het theaterproject: een persoonlijke mijlpaal 

In het tweede jaar kwam de opdracht om een theatershow te organiseren. "Onze docent, Meneer Dingemans, had een show voor ogen en wij, de studenten, waren de acteurs. Teksten werden herschreven, danschoreografieën werden bedacht, karakters werden uitgewerkt, decors werden gebouwd. Er werd eindeloos gerepeteerd tot we een show hadden die zelfs het grote publiek mocht zien." De repetities vonden plaats in een klein, oud buurttheater. "Het stuk ging over een slecht lopend theater dat verbouwd moest worden en waar grote shows in gespeeld moesten worden. Ik speelde schoonmaker en zanger Pablo. Voor een verlegen persoon zoals ik, was het een enorme overwinning om tijdens een uitverkochte show op het podium te dansen en een lied te zingen."  

Het theaterproject werd afgesloten met voorstellingen in een uitverkochte Mezz. "Onze beide klassen traden op voor een volledig uitverkochte zaal en we hebben er zelfs een DVD van laten maken. Ik ben onwijs trots op die show. " 

Een ambitieus eindproject 

In het laatste jaar stond het schrijven van een eigen theaterstuk op de agenda. "Ons stuk, 'Het zal je familie maar zijn,' ging over een rijke man die zijn geld naliet aan zijn familie. Het verhaal zat vol humor en drama, en we hadden een hilarisch script met allerlei knipogen naar onze eigen families”, vertelt hij. “We zijn zelfs naar de kledingzolder geweest van een toneelclub in Tilburg, zodat we foto’s konden maken van alle familieleden zoals wij ze voor ogen hadden. We hebben ontzettend veel lol gehad bij het maken van dit verhaal en we hebben er een mooi cijfer voor gekregen.” 

Bram en zijn team probeerden het stuk zelfs te verkopen aan Landal, waar Bram door zijn stage connecties had, maar waren vergeten de auteursrechten voor de muziek te regelen. "We beloofden om alles in orde te maken, maar we zaten aan het einde van onze opleiding en gingen allemaal een andere richting op. Toch ben ik nog steeds trots op wat we hebben bereikt." 

Twee studenten zijn verkleed voor een theaterproject voor hun opleiding toerisme mbo

Terugblik op zijn studietijd 

Bram kijkt terug op zijn tijd bij De Rooi Pannen met veel voldoening. "Ik heb geleerd om samen te werken en creatieve ideeën om te zetten in praktische projecten. Ik ben echt uit mijn schulp gekropen en ben meer open dan vroeger. De sfeer op school en het persoonlijke contact met docenten hebben me enorm geholpen. De docenten gingen verder dan ‘normale’ docenten. Ze zagen mij echt en dat heeft een groot verschil gemaakt”, vertelt Bram trots. 

Na De Rooi Pannen 

Na zijn opleiding ging Bram naar Tilburg om International Events Entertainment Studies te volgen. "Hbo was niet mijn ding, want ik wilde meer ‘doen’. Ik heb er wel veel geleerd. Ik werkte mee aan een groot evenement met De Kraaien als hoofdact. Dat was een gave ervaring." Na een periode van werken in de horeca, vond Bram zijn passie in het thuis bierbrouwen. "Tijdens de coronatijd ben ik hiermee begonnen. Ik kan mijn creativiteit hierin kwijt en het is iets waar ik echt van geniet." 

Ik mis soms wel de onbezorgdheid uit de tijd van De Rooi Pannen, maar ik ben vooral dankbaar voor de creativiteit en de discipline die ik er heb geleerd.

Bram de Weert oud-student Leidinggevende Leisure&Events

Toekomstplannen 

Bram koestert zijn tijd op De Rooi Pannen en de lessen die hij daar leerde. "De onbezorgdheid en de vrijheid om te ontdekken wat ik echt leuk vond, mis ik soms wel. Maar ik ben dankbaar voor de discipline en de creativiteit die ik daar heb ontwikkeld." Hoewel hij nu vooral bezig is met bierbrouwen, sluit hij niet uit dat hij ooit terugkeert naar het theater. "Het theaterstuk ligt nog ergens in een kluis. Wie weet, misschien komt er ooit een moment dat je het theaterstuk dat wij als jochies hebben geschreven, op de planken ziet. Dat zou toch wel erg gaaf zijn."