Van havo naar het mhbo-traject: Anouk ontdekte haar passie bij De Rooi Pannen

Anouk Jansen (24) woont in Breda en is net afgestudeerd aan de opleiding Leisure & Events Management op de BUas (Breda University of Applied Sciences). Haar weg naar het hbo begon bij De Rooi Pannen, waar ze het mhbo-traject Tourism | Leisure | Creative Business volgde. Waarom zij koos voor dit traject en welke ervaring zij meenam, lees je in haar verhaal.

De zoektocht naar de juiste opleiding

Na het afronden van de havo koos Anouk voor het mhbo-traject Tourism | Leisure | Creative Business van De Rooi Pannen in samenwerking met BUas. “Ik deed wat langer over de havo, maar vriendinnen gingen al wel naar het hbo en sommige hadden moeite met hun propedeuse. Dat zette me aan het denken: misschien is de stap naar het hbo te groot voor mij.” Anouk ging op zoek naar een tussenstap tussen mbo en hbo en ontdekte het mhbo-traject van De Rooi Pannen. Na de open dag was ze heel enthousiast: het gevoel was goed en gesprekken met docenten lieten haar inzien dat dit traject perfect kon zijn voor haar.

Hoewel Anouk ook naar andere opleidingen keek, gaf de praktijkgerichte benadering van De Rooi Pannen de doorslag. “De mogelijkheid om tijdens je studie al veel praktijkervaring op te doen sprak me enorm aan. Zo kon ik ook ervaren welke hbo-opleiding uiteindelijk bij me zou passen.”

Praktijkgericht leren bij De Rooi Pannen

Het mhbo-traject bood een uitstekende mix van theorie en praktijk. “Ik maakte kennis met marketing en evenementen en kreeg gastlessen over de branche, bijvoorbeeld een politieagent die vertelde over crowdmanagement. Bij De Rooi Pannen leer je door te doen, dus ik heb ook veel praktijkervaring opgedaan. Het tempo lag hoog, maar het gaf me een goede basis voor het werktempo op het hbo.” Anouk waardeerde vooral de praktijkgerichte aanpak, waardoor ze leerde wat er in de praktijk van haar werd verwacht. "Tijdens mijn schooltijd waren we bezig met verschillende taken, zoals het organiseren van evenementen en marketingprojecten. Dit was soms intensief, maar het heeft mij enorm geholpen op het hbo.”

Ontdek de mhbo-trajecten van De Rooi Pannen en BUas

Anouk behaalde eerst versneld haar diploma bij De Rooi Pannen en stroomde daarna in bij BUas

Stage tijdens coronatijd

Anouk liep tijdens haar tijd bij De Rooi Pannen twee stages tijdens de coronapandemie. “Mijn eerste stage was uitdagend door de coronabeperkingen. We moesten een evenement opzetten voor een coachingsbedrijf, maar dat ging uiteindelijk niet door.” Ondanks de tegenslagen deed ze toch waardevolle ervaring op. “We konden het evenement niet uitvoeren, maar het proces van plannen en organiseren heeft me veel geleerd.”

Haar tweede stage bracht haar naar Amsterdam, waar ze bij MELLES PEOPLE, een high-end hospitality-uitzendbureau, werkte. “Het was een uitdagende stage, omdat we tijdens de coronaperiode moesten schakelen tussen evenementen die niet doorgingen en andere taken, zoals het werven van uitzendkrachten. Tijdens deze stage heb ik mezelf ook verder ontwikkeld op het gebied van social media, strategie en contentcreatie.”

Bij MELLES PEOPLE kreeg Anouk ook meer verantwoordelijkheid. "Ik was verantwoordelijk voor de jaarlijkse fotoshoot, waar we alle content voor een heel jaar in één dag schoten. Het regelen van de locatie, modellen en outfits was een hele uitdaging, maar ik heb er veel van geleerd."

De overstap naar BUas

Na haar tijd bij De Rooi Pannen maakte Anouk de overstap naar BUas. “De stap van het mbo naar het hbo was spannend, maar omdat ik al verschillende hbo-vakken had gevolgd bij De Rooi Pannen, voelde de overgang minder groot. In mijn tweede jaar ging ik één dag per week naar BUas voor een hbo-project en dat gaf me een voorproefje van wat me te wachten stond.”

Toch was het wennen aan de grootte van BUas. “Toen ik voor het eerst op BUas kwam, voelde ik me net een sardientje in een blik. De school was veel groter dan ik gewend was, maar uiteindelijk voelde het snel vertrouwd”, vertelt ze. “Als ik die ene dag in de week bij BUas niet had gehad, zou ik de overstap veel groter hebben gevonden.”

In coronatijd liep Anouk stage bij MELLES PEOPLE

Zelfstandigheid op het hbo

Een groot verschil tussen De Rooi Pannen en BUas was de wijze van lesgeven. “Bij De Rooi Pannen krijg je meer lesuren, vergelijkbaar met de middelbare school, en word je echt gestimuleerd om actief aan de slag te gaan. Bovendien wordt je aanwezigheid en huiswerk gecontroleerd. Bij BUas kreeg ik vooral hoor- en werkcolleges. Op het hbo krijg je sowieso veel meer vrijheid. Je moet zelf bepalen hoe je je tijd indeelt en wanneer je werkt aan een project of studeert voor een toets.” Dit gaf Anouk in het begin wat minder overzicht, maar uiteindelijk ontdekte ze dat deze zelfstandigheid goed bij haar paste. “Ik werd beter in plannen en prioriteiten stellen.”

De waarde van praktijkervaring

Anouk merkte dat haar praktijkervaring bij De Rooi Pannen haar een voorsprong gaf op haar medestudenten bij BUas. “Veel van mijn klasgenoten kwamen net van de havo, terwijl ik al twee keer een half jaar stage had gelopen. Die ervaring heeft me echt geholpen.”

Na het behalen van haar diploma bij De Rooi Pannen, hield Anouk contact met een docent, Irene de Bruijn. “Via LinkedIn kreeg ik een berichtje van Irene, die mij vroeg of ik mijn afstudeerproject bij De Rooi Pannen wilde uitvoeren. Dat leek me heel leuk en het was fijn om weer bij De Rooi Pannen te zijn.” Anouk deed in haar afstudeerstage bij De Rooi Pannen Tilburg Toerisme, Leisure & Marketing onderzoek naar het creëren van een hechte schoolgemeenschap, zodat medewerkers en studenten zich verbonden voelen met elkaar. Ze studeerde uiteindelijk met een negen af.

De overstap van het voortgezet onderwijs naar het hbo is groot, maar het mhbo-traject biedt een rustige overgang met veel persoonlijke begeleiding.

Anouk | oud-student mhbo-traject Tourism | Leisure | Creative Business

 

Toekomstplannen

Met haar diploma van BUas kijkt Anouk vooruit naar de toekomst. “Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik een baan vind waarin ik gelukkig ben en met plezier naar mijn werk ga. Marketing spreekt me enorm aan, vooral de zakelijke kant en het netwerken. Ik wil ook graag meer van de wereld zien en misschien een eigen bedrijf beginnen.”

Tips voor twijfelaars

Anouk raadt toekomstige studenten aan om de tussenstap via het mhbo serieus te overwegen. “De overstap van het voortgezet onderwijs naar het hbo is groot, maar het mhbo-traject biedt een rustige overgang met veel persoonlijke begeleiding. Je doet praktijkervaring op, wat helpt om te ontdekken wat je echt wilt. Het kost je een jaar extra dan als je direct naar hbo zou gaan, maar die ervaring is het echt waard.”

Afsluitend wil Anouk nog benadrukken: “Er is mij op de basisschool verteld dat ik niet geschikt zou zijn voor de havo. Ik ben gestart in een vmbo/havo-klas en daarna naar havo gegaan. Na mijn havo, heb ik het mhbo-traject gedaan en vervolgens de hbo-opleiding cum laude (met een hoog cijfer) afgerond. Een wijze les voor mezelf en anderen: blijf in jezelf geloven en laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt bereiken!”

Ontdek alle mhbo-trajecten

Lees meer over de mhbo-trajecten van De Rooi Pannen in samenwerking met Breda University of Applied Sciences (BUas). 

Van havo naar mbo

Ervaar zelf praktijkgericht onderwijs

Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze school. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.

Bekijk open dagen en meeloopdagen