Van hbo-opleiding naar Mhbo-traject: Maxine gaat eindelijk met plezier naar school
Na de havo startte Maxine met de pabo om lerares basisonderwijs te worden. Toen bleek dat deze opleiding niet bij haar paste, stopte ze met de opleiding en ging...
Sascha (19) volgt het mhbo-traject van De Rooi Pannen en BUas en behaalde na de havo in twee jaar haar mbo-diploma. Daarna stroomde ze in bij de bachelor Hotel Management in leerjaar 2. Haar droom? Een B&B voor jongeren in Oostenrijk. Hoe ze daar gaat komen en welke stappen ze daarvoor neemt, lees je in haar verhaal.
Sascha werkte al in de horeca en had geen plannen om na de havo te gaan studeren. “Ik dacht, als ik toch besluit door te studeren, dan moet het iets zijn wat ik écht heel leuk vind. Met het eindexamen in zicht en daadwerkelijk het vertrouwen dat ik het zou halen, begon ik toch na te denken wat de volgende stap zou worden. Direct naar het hbo wilde ik sowieso niet. Toen begon een vriendin, die op De Rooi Pannen zit, over dit verkorte traject. Dat leek me eigenlijk wel wat”, vertelt ze. “Ik had niet zo heel veel verwachtingen, maar ik vond het echt veel leuker dan verwacht! Ik had het gewoon naar mijn zin en voor ik het wist, was ik door de opleiding heengevlogen. Ik heb er nooit spijt van gehad!”
Met het mhbo-traject Hotelmanagement haal je, na je havo-diploma, in 5 jaar een mbo- én een hbo-diploma. Sascha: “Ik zie het als een pad dat je volgt met in het midden een diploma. De eerste 2 jaar, op De Rooi Pannen, gaat het vooral om het opdoen van praktijkervaring en praktijkgerichte vakkennis. Je loopt mee in het Onderwijshotel en je gaat op stage. Daarnaast volg je lessen en doe je projecten met echte opdrachtgevers, bijvoorbeeld de Efteling en 't Zusje. Na je examens en je diplomering bij De Rooi Pannen, start je in jaar 2 bij de Engelstalige opleiding Hotel Management bij Breda University of Applied Sciences (BUas). Daar volg je hoor- en werkcolleges, loop je stage en doe je ook weer projecten. Na 3 jaar haal je er je bachelor-diploma.”
Na je examens en je diplomering bij De Rooi Pannen, start je in jaar 2 bij de Engelstalige opleiding Hotel Management bij BUas.
Sascha Student mhbo-traject
De eerste twee jaar van het mhbo-traject Hotelmanagement volg je de versnelde mbo niveau 4-opleiding Horecaondernemer/-manager bij De Rooi Pannen. Daarna stroom je door in jaar 2 van het hbo. Sascha vond het doorstromen van mbo naar hbo soms wel pittig, want het is hard werken: “Je stroomt in jaar 2 in bij studenten die al wel in jaar 1 waren gestart. Soms merk je daar wel wat van, zeker als docenten verwijzen naar een vak uit het eerste jaar. Dat vak hebben wij natuurlijk niet gevolgd. Het is niet zo dat wij vanuit dit traject meer of minder kennis hadden dan de reguliere studenten. Het is niet te vergelijken.”
Sascha vervolgt: “Het schakelen naar het Engels, want de hbo-opleiding wordt in het Engels gegeven, viel me wel erg mee. Andere studenten hebben in het eerste schooljaar bepaalde termen geleerd en aan het Engelstalige onderwijs kunnen wennen, maar wij hebben Engels en de Engelse vaktermen in de praktijk geleerd tijdens onze stages. Sowieso is een groot verschil dat wij al veel praktijkervaring hebben opgedaan, terwijl er geen stage is in het eerste jaar van de hbo-opleiding.”
Bekijk de opleiding Horecaondernemer/-manager
Bij De Rooi Pannen liep Sascha twee keer stage. “Bij mijn eerste stage moest ik een bepaald aantal uur werkervaring opdoen en ik liep daarom ongeveer 1 dag in het weekend stage bij Café Noir in Breda. Ik vond het leuk en het ging zó goed, dat ik na mijn stage er bleef werken. Ik heb er echt veel geleerd. Dat komt omdat je er meer aan hebt om tijdens drukke momenten stage te lopen en niet op een rustige dag zoals een maandagavond, want als er weinig gasten zijn, is er minder te doen en leer je misschien ook minder”, vertelt Sascha. “Mijn eindstage deed ik bij Hotel Arts Barcelona van The Ritz-Carlton. Ik stond daar de eerste 3 maanden achter de koffiebar. De laatste paar weken stond ik in het restaurant in de bediening. Ik had twee ervaringen in één periode en ik kreeg veel eigen verantwoordelijkheid. Ik had die buitenlandervaring echt niet willen missen. Ik had die praktijkervaring anders echt gemist.”
Als ik de beste wil worden, wil ik leren van de beste. Sowieso moet ik zorgen dat ik alle ervaring heb die nodig is om succesvol te zijn.
Sascha Student mhbo-traject
Sascha heeft mooie plannen voor de toekomst: “Ik wil een hostel voor jongeren oprichten, in een ski-gebied in Oostenrijk. Het hostel heeft een bar en maximaal 25 kamers, want dan wordt het niet te groot.” Maar voor het zover is, gaat Sascha eerst met haar studie aan de slag. Ze wil professioneler worden, met probleemstellingen aan de slag en de markt verder leren kennen. Daarnaast hoopt ze nog HR-ervaring op te doen. Daarna richt ze zich op het opdoen van praktijkervaring. “Als ik de beste wil worden, wil ik leren van de beste. Daarom wil ik eerst veel werkervaring opdoen, bij Pan Pacific en Hilton bijvoorbeeld. Ook al heb ik geen ambitie bij een high-end hotel, ik denk wel dat ik die ervaring nodig heb. Sowieso moet ik zorgen dat ik alle ervaring heb die nodig is om succesvol te zijn. Daarna wil ik richting Oostenrijk, om echt naar mijn doel toe te werken.”
Sascha benadrukt hoe het hebben van een doel je kan helpen om verder te komen: “Elke keer als ik iets nieuws leer, denk ik aan dat doel. Dan weet ik dat ik daarvoor iets leer. Mijn tip is dan ook om een doel te hebben. Ook al loopt het uiteindelijk misschien anders, het hebben van een doel en daar naartoe werken, helpt je zeker verder.”
“Ik zit nu een half jaar op BUas en ik merk wel verschil met De Rooi Pannen”, vertelt Sascha. “Bij De Rooi Pannen was het persoonlijk door het contact met de docenten. Je zat in een klas en projecten deed je vaak in een groep. Als jij iets leuk vond, was er ruimte om iets extra’s in te doen. Door de kennis en ervaring die ik opdeed bij De Rooi Pannen, startte ik vol zelfvertrouwen aan mijn hbo-opleiding. Bij BUas zit je soms wel met honderd mensen in een collegezaal. Daarnaast heb je werkcolleges. In plaats van alleen te luisteren, ga je actief met elkaar in gesprek. Mbo en hbo hoeft ook niet op elkaar te lijken, vind ik. Het moet er samen wel voor zorgen dat je de juiste kennis en ervaring opdoet. Ik heb zeker het gevoel dat dit mhbo-traject mij brengt waar ik wil zijn.”
Lees meer over de mhbo-trajecten van De Rooi Pannen in samenwerking met Breda University of Applied Sciences (BUas).
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Na de havo startte Maxine met de pabo om lerares basisonderwijs te worden. Toen bleek dat deze opleiding niet bij haar paste, stopte ze met de opleiding en ging...
Sascha volgt het mhbo-traject van De Rooi Pannen en BUas en behaalde na de havo in twee jaar haar mbo-diploma. Daarna stroomde ze in bij de bachelor Hotel...
Jasper woonde in Rotterdam en had zijn havo-diploma behaald, maar in plaats van direct naar het hbo te gaan, koos hij voor een mhbo-traject. In vijf jaar twee...