Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

 • Niveau 3
 • BOL-BBL, BBL
 • 1 of 3 jaar

Samen met jouw team gasten van luxere horecazaken een onvergetelijke ervaring bezorgen? Ga dan voor de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Je leert hoe je het gasten naar de zin maakt en hoe je jouw collega’s aanstuurt. Iets wat prima bij jou past, want jij bent graag in contact met mensen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Dit ben jij

Zeker weten doe je het natuurlijk pas als je bij ons op school zit. Maar wij denken dat deze opleiding echt iets voor jou is als dit is wie jij bent. 

 • Je bent gastvrij 
 • Je bent enthousiast 
 • Je vindt het leuk om collega's aan te sturen 
 • Je kunt goed communiceren 
 • Je deelt graag jouw passie en kennis met anderen 

Ook belangrijk. Om met deze opleiding bij De Rooi Pannen te starten vragen we dat je een van deze diploma's of overgangsbewijzen op zak hebt: 

 • Vmbo-diploma (kader, gemengd of theoretische leerweg) 
 • Mbo-diploma (niveau 2) 
 • Overgangsbewijs van havo of vwo (van 3 naar 4 of van 4 naar 5)

Dit ga je leren

Bij ons leer je tijdens vaktheorie restaurant en practicum/instructie restaurant bestellingen opnemen, eten en drinken uitserveren en gasten adviseren over wat lekker is. Als gastheer/gastvrouw zorg jij er persoonlijk voor dat de gasten nog eens terugkomen. 

Je leert alles op het gebied van gastvrijheid, zoals de omgang met gasten en de regels die horen in de horeca. Maar je leert ook alles over wijn, bieren, koffie en thee en andere dranken. En hoe je al die verschillende drankjes het best kunt combineren met de gerechten die uit de keuken komen.

Studenten Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw doen praktijkervaring op achter de receptie van het hotel van De Rooi Pannen Breda.

Vakken

Je krijgt een mooie mix van theorie en praktijk in beroepsgerichte en algemene vakken. Dat ziet er zo uit:  

 • (Vaktheorie en praktijk) restaurant  
 • Rekenen  
 • Nederlands  
 • Engels 
 • Loopbaan en burgerschap  

Keuzevakken

Jij bepaalt zelf voor een deel hoe je opleiding eruitzien. Met onze keuzevakken kun jij je opleiding verdiepen en verbreden. 

 • Regionale specialiteiten
 • Eetcultuur en wensen

Zo echt kan leren zijn

Bij ons is leren niet net echt, maar écht echt. Alles wat je leert, pas je zo direct toe in de praktijk. Bij een stagebedrijf, leerbedrijf of in onze eigen restaurants of onderwijshotel. Hoe dat er voor jou precies uitziet, ligt aan de leerweg waar jij voor gaat: de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 

BOL: school en stage

Kies je voor de BOL-opleiding, dan ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. Je doet praktijkervaring op door te werken met echte gasten in onze eigen restaurants, onderwijshotel en tijdens je stages. 

BBL: school en werken

Wil je liever leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Je leert de fijne kneepjes van gastvrijheid bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school voor lessen.

Dit ga je na je opleiding doen

Met een diploma Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw ligt de wereld aan je voeten. Check hier wat jij na je opleiding kan doen. 

Aan het werk

Met jouw diploma kan je aan de slag als gastheer of gastvrouw. Je kunt dan gaan werken bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf, brasserie of congrescentrum. Veel studenten blijven werken bij hun stagebedrijf.  

Verder leren

Natuurlijk kan je ook doorstuderen na je opleiding. Met een mbo-opleiding op niveau 3 kun je naadloos instromen bij onze niveau 4-opleidingen Leidinggevende bediening, Manager party-, event- en businesscatering en Ondernemend horecavakman. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een andere willekeurige niveau 4-opleiding. 

Dit moet je nog meer weten

Je weet nu al een hoop over deze mbo-opleiding, maar dit is ook nog goed om te weten. 

Zit je toch nog met vragen? Dikke kans dat je het antwoord terugvindt bij de veelgestelde vragen

Kosteloos onderwijs

Echt waar! De Rooi Pannen is er voor iedereen. Daarom betaal je bij ons geen schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken, laptop en excursies. Alleen spullen die jouw eigendom worden – zoals werkkleding – betaal je zelf. Zo geven wij iedereen de kans op onderwijs dat bij jou past. Meer over geldzaken lees je in de veelgestelde vragen.

Persoonlijke begeleiding

Wij zijn er voor iedereen en kennen iedereen persoonlijk. Want bij De Rooi Pannen hebben we oog voor elkaar. Jouw eerste aanspreekpunt? Dat is je mentor. En als het nodig is, stuurt deze je door naar een decaan of zorgcoördinator. In een veilige, respectvolle en prettige omgeving staan wij voor je klaar, zodat jij kunt laten zien wat je in je mars hebt. En met de aandacht, structuur en betrokkenheid die je in ons praktijkgericht onderwijs vindt, kom je daar heel ver mee.

Opleiding op maat

Zijn er voor jou redenen waardoor je een onderdeel van deze opleiding niet binnen de vastgestelde tijd kan afronden? Dan kijken we samen met jou naar een oplossing op maat.

Neem contact op

Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij onze decaan. Je vindt hieronder wie het aanspreekpunt voor deze opleiding is en hoe je contact kunt opnemen. Of bekijk de algemene contactgegevens van De Rooi Pannen.

Waar wacht je op?

Kom kennismaken

Of heb je misschien nog vragen? Neem dan contact met ons op.