Retailmanager

  • Niveau 4
  • BOL, BBL
  • 3 jaar

Lijkt het jou wat om later manager te zijn van een winkel? Kom je graag in contact met mensen en zie jij jezelf anderen aansturen? Dan is de dagopleiding Retailmanager zeker iets voor jou. Hier leer je de verschillende aspecten van (zelfstandig) ondernemerschap, zoals beheer van financiën, verkoop  en personeelsbeleid. In ons eigen onderwijswinkelcentrum werk je met ‘echte’ klanten en medewerkers. Je krijgt te maken met alles wat er speelt in een winkel en leert dus in de praktijk en met hulp van docenten hoe je een winkel moet runnen.

Waar wacht je op!
Kom kennismaken of meld je aan

Kom kennismaken

BOL of BBL?

Deze mbo-opleiding kun je volgen in twee leerwegen bij De Rooi Pannen: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Welke leerweg past bij jou?

BOL: school en stage

Binnen de beroepsopleidende leerweg (BOL) ben je het grootste deel van je opleiding op school te vinden. De BOL-opleiding Retailmanager volg je door middel van de praktijkroute. Dit houdt in dat je op school en in ons eigen winkelcentrum zowel theorie als praktijklessen volgt. Daarnaast loop je één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. 

BBL: school en werken

Wil jij leren en werken combineren? Dan is de BBL-opleiding iets voor jou. Bij de BBL-opleiding Retailmanager ga je één dag per week naar school. Je leert de fijne kneepjes van het retailvak bij een erkend leerbedrijf en komt af en toe naar school om je kennis nog meer bij te spijkeren tijdens lessen.

Wat moet je nog meer weten?

Benodigde vooropleiding

Bol

  • diploma vmbo Kaderberoepsgerichte, Gemengde of Theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 (start in klas 1)
  • overgangsbewijs havo 4 naar havo 5 (start in klas 2)

Met een havodiploma is eventueel een verkort traject mogelijk.

Bbl

  • vmbo-diploma Theoretische leerweg of hoger
  • een arbeidsovereenkomst van minimaal 20 uur in de week bij een erkend leerbedrijf

Is dit de eerst mbo-opleiding die je gaat volgen? Dan start je automatisch de opleiding als Retailspecialist bbl (niveau 3). Vanuit daar kun je doorgroeien naar Retailmanager bbl (niveau 4). Op deze wijze studeer je de drie jaar die benodigd zijn om een mbo-niveau 4 diploma te mogen behalen.

Heb jij al een mbo-opleiding gevolgd maar deze niet afgerond of een mbo-opleiding op niveau 3 afgerond? Dan kun jij hoogstwaarschijnlijk starten bij de opleiding Retailmanager bbl (niveau 4).

 

Doorstroommogelijkheden

Met dit diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. 

Kosten

Bol

Studenten van BOL-opleidingen, die op 1 augustus 2021 achttien jaar of ouder zijn, moeten lesgeld betalen volgens de les- en cursusgeldwet. Voor het schooljaar 2021-2022 is het lesgeld vastgesteld op € 1.216,-.

Geen schoolkosten

Als student van De Rooi Pannen hoef je behalve het les-/cursusgeld, niets te betalen aan onze school. Dat betekent dat al je boeken en overige leermiddelen door ons betaald worden. Dat geldt ook voor excursies. Alleen zaken die eigendom worden van jou, zoals vakkleding, zijn van de regeling uitgezonderd en moeten dus wel aan school betaald worden.

Studentenreisproduct

Je studentenreisproduct is een lening. Volg je een BOL-opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. Doe je een BOL-opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt je studentenreisproduct alleen een gift als je je diploma binnen tien jaar haalt. Daarom kun je er altijd voor kiezen om je reisproduct niet op te halen. Bij de receptie kun je terecht voor informatie over kortingsabonnementen in het openbaar vervoer.

Minderjarige mbo-studenten

Als minderjarige mbo-student van een BOL-opleiding heb je nog geen recht op studiefinanciering, maar onder bepaalde voorwaarden wél op een studentenreisproduct. Je kunt dan doordeweeks of in het weekend, afhankelijk van het gekozen abonnement, gratis reizen met het ov. Op duo.nl/mboreisproduct staan de voorwaarden voor het studentenreisproduct en hoe je het precies aanvraagt. 

Bbl

BBL-studenten krijgen als zij op 1 augustus 2022 achttien jaar of ouder zijn van school een factuur voor het te betalen cursusgeld. Voor niveau 1 en 2 bedraagt het cursusgeld € 258,- per cursusjaar, voor niveau 3 en 4 is het cursusgeld € 624,-. Deze bedragen int de school voor het ministerie van OCW.

Geen schoolkosten

Als student hoef je behalve het lesgeld of cursusgeld niets te betalen aan onze school. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij boeken, lesmaterialen en excursies voor jou betalen. De enige uitzondering zijn spullen die eigendom worden van jou, zoals vakkleding. Die dien je wel zelf te betalen.

Studie in cijfers

Toelichting

De Rooi Pannen heeft al decennialang een prima relatie met het lokale, regionale en zelfs (inter)nationale bedrijfsleven. Onze studenten profiteren daar volop van. Niet alleen vinden ze meestal snel een goed stageadres, maar ook creëert het voor hen prima baankansen na voltooiing van de opleiding. Met een beroepsgericht diploma van De Rooi Pannen zijn onze studenten niet alleen goed inzetbaar binnen hun eigen beroepsdeel, maar door hun persoonlijke ontwikkeling tijdens de opleiding zijn ze ook breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Waar wacht je op! Kom kennismaken of meld je aan

Kom kennis maken
Alternatieve tekst
Hanneke Thiebosch-van Overdijk

Decaan

h.thiebosch@derooipannen.nl 0135002500