Recreatiepark TerSpegelt: waar innovatie en familie samen komen
Al van jongs af aan wist Michel Huigevoort: laat mij maar een praktisch beroep uitoefenen. Het mbo paste hem daarmee perfect, net als het praktijkgerichte...
Valerie is één van de studenten van de eerste lichting van de opleiding International Business bij De Rooi Pannen Tilburg Handel & Ondernemen. Ze deed het afgelopen jaar een buitenlandstage in Valencia. Wat maakt stagelopen in Valencia nou zo speciaal en hoe heeft ze alles daar geregeld? Lees hier Valerie’s verhaal.
“Ik wist nog niet wat ik wilde doen toen ik van het vmbo af kwam. International Business is een brede studie waarvan ik dacht, hier heb je altijd wat aan. Ook het internationale karakter trok mij erg aan. De mogelijkheid om stage te kunnen lopen in het buitenland, gaf voor mij de doorslag”, vertelt Valerie. “Behalve bedrijfseconomie zijn alle lessen in het Engels. Ik leer nu vooral veel over de buitenlandse markt. Hoe een verkoopproces met het buitenland gaat en verschillende manieren van distributie en wat daarbij komt kijken, zoals contracten, vrachtbrieven en offertes. Bij het vak sales heb ik geleerd hoe ik een verkoopgesprek voer met een bestaande of juist met een nieuwe klant.”
Bekijk de opleiding International Business
In het laatste jaar van haar opleiding bij De Rooi Pannen Handel & Ondernemen, deed Valerie een buitenlandstage. "In het tweede jaar moet je drie maanden stagelopen. Dat vond ik wat kort voor een buitenlandstage, dus ik koos ervoor om mijn afstudeerstage van 5 maanden in het buitenland te doen." Valerie liep stage bij Q2 in Valencia, Spanje. Q2 is een internationaal groothandelsbedrijf in damesmode. Het bedrijf levert damesmode over de hele wereld aan winkels en online via dropshopping.
Valerie vertelt over haar verantwoordelijkheden tijdens haar stage: “Ik was veel bezig met klantencontact en administratieve taken. Ik beantwoordde mails van klanten over de hele wereld en liet ze weten als hun bestelling was verzonden. Daarnaast plaatste ik nieuwe producten op de website en updatete de voorraad. Ook heb ik veel gedaan voor hun socialmediakanalen. We gingen dan filmpjes en foto’s maken in Valencia met hun kleding aan.” Valerie vervolgt: “Gedurende mijn stage heb ik ook opdrachten moeten maken vanuit school, waar ze mij bij hielpen. Mijn afstudeeropdracht ging over alles wat geregeld moet worden rondom exporteren; de vervoersmogelijkheden, het proces, de documenten en de specifieke eisen per land of regio. De stage sloot niet op alle vlakken aan bij mijn opleiding, maar als je een internationale stage gaat doen, is het ook lastig om een bedrijf te vinden waarbij dat wel kan. Daarentegen heb ik er wel veel van geleerd en was het een aanvulling op de opleiding.”
Valerie woonde nog thuis toen ze stage ging lopen en had al langere tijd gespaard voor de buitenlandstage. Door het tijdelijk opzeggen van haar ov-chipkaart in Nederland, kreeg Valerie een ov-vergoeding. Ook kreeg ze een uitwonende beurs van DUO, omdat ze tijdelijk uitwonend in het buitenland was voor haar stage. "Dat was niet genoeg, dus ik heb gekeken naar nog meer mogelijkheden. Ik kwam bij de Erasmus+ beurs uit en die heb ik via school gekregen”, vertelt Valerie. “We kregen eerst een uitleg over hoe de beurs werkte, hoe je het kon aanvragen en toen hebben we een aantal formulieren in moeten vullen. De stagebegeleiders moesten ook wat invullen. We werden hierbij goed geholpen door docenten, dus het aanvragen was niet moeilijk.”
"Met mijn gespaarde geld, ov-vergoeding, uitwonende beurs en Erasmus+-beurs kon ik goed rondkomen. Ik kreeg een bedrag toegekend vanuit Erasmus+ en ik kreeg dit in twee betalingen op mijn eigen bankrekening gestort: 70% van het totaalbedrag ontving ik vóór mijn stage en de resterende 30% na mijn stage”, vertelt Valerie. "Het is wel belangrijk om je uitgaven bij te houden, zodat je weet dat je aan het einde van de maand nog genoeg hebt. Gelukkig is het openbaar vervoer heel goedkoop in Valencia. Ik had ook nog eens het geluk dat de gemeente van Valencia tijdens mijn verblijf een actie had ingevoerd voor studenten en senioren. Door deze actie kon ik gratis reizen met de metro en bus. De boodschappen in Valencia zijn gelukkig wel wat goedkoper dan in Nederland.”
“Meestal kookte ik ’s avonds als ik thuiskwam gewoon voor mezelf. Je bent student, waardoor je wel op je geld moet letten en uit eten is natuurlijk duurder dan zelf koken, óók in Spanje. Ik ben natuurlijk wel een aantal keer uit eten geweest. Dit kan gelukkig vrij goedkoop. Ik was een keer maar 15 euro kwijt, maar er zijn natuurlijk ook duurdere restaurants. Wel gingen we heel vaak ontbijten of brunchen bij DDL Boutique. Dit is een hele leuke bakkerij met heerlijke gebakjes, broodjes, drankjes en andere lekkernijen. ”
Valerie geeft advies: “Uitgaan in Valencia is niet goedkoop. Dit is te vergelijken met Nederland, vooral in luxe clubs en in seizoenen als er meer toeristen lopen is het prijzig. Je hebt wel vaak deals voor Erasmus studenten. Als je op de gastenlijst staat als Erasmus-student, krijg je vaak gratis toegang en een gratis drankje als je voor een bepaalde tijd binnen bent.” Ze concludeert: “Kortom; je tijd in het buitenland kun je zo gek maken als je zelf wilt.”
Je tijd in het buitenland kun je zo gek maken als je zelf wilt, maar zorg wel dat je een overzicht hebt van je uitgaven.
Valerie student International Business
Genieten is natuurlijk erg belangrijk is tijdens zo'n buitenlandstage, maar Valerie heeft er vooral heel veel geleerd. “Uiteraard is mijn Spaans verbeterd, hoewel er veel Engels werd gesproken in het bedrijf. Door de internationale contacten leer je hoe verschillend de gebruiken kunnen zijn in andere landen.” Valerie vervolgt: “Je gaat wel anders naar de wereld kijken als je in het buitenland stageloopt, want jij bent dan plotseling ‘de vreemdeling’. De taal en gewoontes zijn je vreemd. Daarnaast moet je alles zelf regelen zonder ouders of school die je helpen. Uiteraard kun je wel altijd bij De Rooi Pannen terecht voor advies en goede raad. Maar uiteindelijk wil je toch zo veel mogelijk zelf oplossen en regelen. Zo word je heel snel zelfstandig.”
Lees meer over de school De Rooi Pannen Handel & Ondernemen. Je vindt deze school in Tilburg. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze school. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Al van jongs af aan wist Michel Huigevoort: laat mij maar een praktisch beroep uitoefenen. Het mbo paste hem daarmee perfect, net als het praktijkgerichte...
Net als Pip, Milan, Alexander en Quincy is Romy dit schooljaar het gezicht van de wervingscampagne van De Rooi Pannen. Maar wie is Romy eigenlijk? Lees hier haar...
Afgelopen weken hebben onze eerstejaars leerlingen van De Rooi Pannen Eindhoven Vmbo deelgenomen aan een bijzonder GLOW-project. In samenwerking met kunstenaar...