Ondernemen met CEO Eric Berkhof: ‘Geef alles wat je in je hebt’
Van slechts negentien naar maar liefst zevenduizend medewerkers: Eric Berkhof (60) zag het automotivebedrijf Van Mossel uitgroeien tot een succesvol imperium. Hij...
Reduan (21) liep vorig jaar stage in Valencia terwijl hij afstudeerde van de opleiding International Business. Hij liep stage bij een orthopedie-producent en -groothandel en kreeg vrijheid in zijn werkzaamheden. Hij deed praktijkervaring op, maar werd tegelijkertijd ook nog eens zelfstandig omdat hij ineens op zichzelf woonde. Waarom hij zijn buitenlandstage absoluut niet had willen missen, lees je in zijn verhaal.
Reduan Taha koos voor de opleiding International Business bij De Rooi Pannen Tilburg Handel & Ondernemen, gedreven door zijn interesse in economie en de ambitie om later een eigen bedrijf op te richten. "Ik wil later een eigen bedrijf oprichten en deze opleiding is echt gericht op het bedrijfsleven," licht hij toe. Na zijn studie stapte Reduan direct de zakelijke wereld in als manager bij DirectResult in Eindhoven, waar hij verantwoordelijk is voor de gehele vestiging. "Je zou het misschien niet direct denken, maar mijn opleiding heeft mij ook de juiste kennis en ervaring gegeven voor deze baan," vertelt Reduan. Zijn opleiding bij De Rooi Pannen bood hem niet alleen verkoopvaardigheden en klantbenaderingstechnieken, maar gaf hem ook de theoretische onderbouwing om jong talent effectief aan te sturen. "Ik gebruik het salesboek SalesHero, onder andere geschreven door mijn docent Joris van Hulten, nog steeds!"
Bekijk de opleiding International Business
Reduan liep in het laatste jaar van zijn opleiding in het buitenland stage bij Especialistas en ortopedia (EMO) in Valencia, Spanje. Dit bedrijf focust zich op medische hulpmiddelen in orthopedie, zoals protheses en braces. Zij zijn groothandel én producent. Ze hebben een eigen fabriek, maar er werd ook een deel van de voorraad ingekocht. Zowel consumenten als bedrijven konden daar ook op maat gemaakte bestellingen doen.
Reduan vertelt over zijn verantwoordelijkheden: “Ik had best wel veel vrijheid in het werk dat ik deed. Waar ik me mee bezig hield was het bestaande klantenbestand verzorgen, orders verwerken, transport regelen en klantvragen beantwoorden. Tegen het einde van mijn stage mocht ik in kaart brengen waar we stonden in de markt en de potentiële markt. Het was leuk om nog wat extra’s te mogen doen.” Reduan vervolgt: “Ik werd in het bedrijf in alles meegenomen. Ik mocht altijd alles weten, zelfs al was ik er niet zo lang. Ik heb er een fijne tijd gehad en gewoon veel geleerd!”
Ik werd in het bedrijf in alles meegenomen. Ik mocht altijd alles weten, zelfs al was ik er niet zo lang.
Reduan Oud-student International Business
Tijdens zijn afstudeerstage, ging Reduan aan de slag met 6 opdrachten waarin werd gefocust op verschillende aspecten van werken in een bedrijf. “Dit werd goed gefaciliteerd door mijn stagebedrijf. Er was ruimte om deze opdrachten te maken en als er dingen nodig waren van het bedrijf, werd me dat ook gegeven. Een voorbeeld van een opdracht was het verwerken van een order van begin tot aankomst bij klant. Daarvoor moet je in het ordersysteem kunnen, transportgegevens hebben en een mailbevestiging dat de bestelling binnen is gekomen”, vertelt Reduan.
"Vanuit school werd een voorlichting gegeven over de Erasmus+ beurs. Daarna hebben docenten ons met onze ouders uitgenodigd voor een Teams-meeting over deze beurs”, vertelt Reduan. “Het was fijn om de aanvraag samen met docenten te doen. Eerst moest je zorgen voor een stagebedrijf en waren er een aantal formulieren die je moest invullen. De rest werd door school geregeld, zoals het officieel indienen van mijn aanvraag. Ik kreeg uiteindelijk 70% van het toegekende bedrag voorafgaand aan mijn stage en de resterende 30% na afloop. Met de beurs heb ik het goed kunnen redden in Valencia.”
Als je in het buitenland stage gaat lopen heb je totale vrijheid. Je beslist zelf wat je eet en wat je doet. Dat was geweldig!
Reduan Oud-student International Business
Ineens op zichzelf en in het buitenland stagelopen en wonen, terwijl hij thuis woonde, vergde voor Reduan wel wat voorbereiding. “Ik ben altijd al goed met geld beheren. Bovendien hebben we in de les bij bedrijfseconomie geleerd hoe je een balans opmaakt. Dat leer je voor een bedrijf, maar kan je ook zelf toepassen. In mijn geval, wat gaat eruit en wat komt er binnen”, vertelt hij. “Als ik een tip mag geven voor studenten die nog een buitenlandstage moeten doen en moeite hebben met het overzicht te houden: doe de eerste week dat je er bent niets buiten de deur. Niet uitgaan, niet uit eten, geen gekke dingen. Dan weet je gelijk wat je kwijt bent aan de ‘normale’ dingen, zoals huur, vervoer en boodschappen. Daarna kun je kijken wat je overhoudt voor leuke dingen. Zo loop je niet tegen verrassingen aan. ”
Voor Reduan was het weer even wennen om na 5 maanden zelfstandig te hebben gewoond, weer thuis te gaan wonen. “Je bent gewoon helemaal vrij om eigen keuzes te maken. De vrijheid die je voelt als je zelf bepaalt wat je eet, wie er langskomt, of kleine dingen zoals welk beddengoed je op je bed gooit”, lacht Reduan. “Maar, vóór de internationale stage vond ik afruimen niet zo leuk en was ik soms een beetje lui, nu doe ik wel meer in huis. Ik heb het immers zelf ook meegemaakt. Voor de levenservaring moet je echt op buitenlandstage.” Reduan sluit af met een samenvatting van zijn tijd in Valencia: “Ik heb daar herinneringen gemaakt voor het leven!”
Lees meer over de school De Rooi Pannen Handel & Ondernemen. Je vindt deze school in Tilburg. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze school. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Van slechts negentien naar maar liefst zevenduizend medewerkers: Eric Berkhof (60) zag het automotivebedrijf Van Mossel uitgroeien tot een succesvol imperium. Hij...
Rick en Jessie ontmoetten elkaar 10 jaar geleden tijdens hun opleiding op De Rooi Pannen in Tilburg. Onlangs openden ze dan eindelijk hun eigen zaak ZOUT. Hoe ze...
Op vrijdag 20 september vond de eerste wedstrijdronde plaats van de Brabantse Meesterchef. Vmbo-leerlingen en mbo-studenten van verschillende horecascholen...