
Pepijn: "Voor mijn gevoel wordt de horeca weer aantrekkelijker voor jongeren."
Toen hij twaalf was, begon Pepijn Schenkels (18) al met bakken. Op zijn dertiende opende hij een eigen bakkerij om vrienden en familie te voorzien van...
Een monumentaal pand in hartje Breda, een team vol bevlogen professionals én een sterke band met De Rooi Pannen. Hotel Nassau is veel meer dan een luxe hotel. Het is een leeromgeving waar studenten groeien, experimenteren en zich ontwikkelen tot hospitality-professionals. Van rondleidingen en gastcolleges tot stages en gezamenlijke events: de samenwerking met De Rooi Pannen is breed, duurzaam en waardevol – voor studenten én voor het hotel.
“We zitten qua locatie letterlijk tegenover elkaar”, zegt Bas, F&B-manager van Hotel Nassau. “Maar belangrijker nog: we hebben een gedeelde missie. We willen jongeren laten kennismaken met de praktijk, ze inspireren en voorbereiden op een toekomst in de horeca. Daar zetten we ons allebei actief voor in.”
De samenwerking tussen Hotel Nassau en De Rooi Pannen is veelzijdig. Studenten van onder andere de opleidingen Horecaondernemer/-manager (HOM), Gastheer/Gastvrouw en Manager party-, event- en businesscatering (PEB) komen regelmatig over de vloer. Zo organiseren het hotel en de school samen rondleidingen en bedrijfsbezoeken, geven medewerkers gastcolleges op De Rooi Pannen – bijvoorbeeld over revenue management – en denken ze mee met projecten van studenten.
Voor Hotel Nassau is het logisch om op deze manier bij te dragen aan het onderwijs. “Als je daar de juiste energie en tijd in stopt, krijg je er later veel voor terug”, zegt Bas. “In mijn team werken nu vier oud-stagiairs in vaste dienst. Die zijn hier begonnen als student, hebben zich ontwikkeld en zijn gebleven. Dat is toch geweldig?”
We bieden verschillende soorten stages aan: van front office en duty management tot keukenstages.
Bob | Rooms Devision Manager bij Hotel Nassau
Stages vormen een belangrijk onderdeel van de samenwerking. Bob, Rooms Division Manager van het hotel, legt uit: “We bieden verschillende soorten stages aan: van front office en duty management tot keukenstages. Afhankelijk van het leerjaar verschilt de mate van zelfstandigheid. Eerstejaars hebben meer begeleiding nodig, die bieden we samen met de docenten van De Rooi Pannen. Derdejaars zijn vaak al behoorlijk zelfstandig. Die geven we meer vrijheid en verantwoordelijkheid.”
Chef Herman begeleidt stagiairs in de keuken. “Soms zijn het BBL-studenten die hier vier dagen per week werken. We proberen ze een plek te bieden waar ze echt kunnen groeien. Niet alleen in hun vak, maar ook als mens.”
Dat die persoonlijke groei zichtbaar is, maakt het werk extra waardevol. “We hadden een stagiaire die hier begon als een verlegen meisje”, herinnert Bob zich. “Een paar maanden later draaide ze fulltime mee, vol zelfvertrouwen. Het is prachtig om die ontwikkeling van dichtbij mee te maken.”
In mijn team werken nu vier oud-stagiairs in vaste dienst. Die zijn hier begonnen als student, hebben zich ontwikkeld en zijn gebleven. Dat is toch geweldig?
Bas | F&B-manager bij Hotel Nassau
De samenwerking is niet alleen leerzaam voor studenten van De Rooi Pannen Breda Horeca. Het hotelteam haalt ook veel inspiratie uit de frisse blik van de nieuwe generatie. Kevin, verantwoordelijk voor de marketing, ziet dat bijvoorbeeld op het gebied van social media en technologie. “Jongeren zijn daar vaak handiger in dan wij. Als we werken aan nieuwe concepten, zoals een terras of event, is hun feedback echt waardevol. Ze kijken met een andere blik – dat houdt ons scherp.”
Ook Bas erkent die wisselwerking: “Soms verrassen studenten je met hun ideeën. Dat is goed. Het houdt ons bij de tijd en daagt ons uit om te blijven vernieuwen.” Voor Arno, die ooit zelf in de keuken begon, voelt het begeleiden van stagiairs zelfs als een verantwoordelijkheid. “Je moet eerst naar jezelf kijken. Hoe ben je zelf ooit begonnen? Iedereen heeft iemand nodig die je op weg helpt. Nu mogen wij die rol vervullen.”
Naast reguliere stagiairs begeleidt Hotel Nassau ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Chef Herman werkt nauw samen met de gemeente voor het zogeheten Harry-traject. “Bijvoorbeeld voor studenten met autisme. Ze hebben net wat meer aandacht nodig, maar doen vaak geweldig werk. Ik geef ze graag die extra tijd. Het is mooi om te zien hoe ze zich hier ontwikkelen.” Die inclusieve houding past bij de bredere visie van het hotel: gastvrijheid is er voor iedereen, óók achter de schermen.
Soms zijn het BBL-studenten die hier vier dagen per week werken. We proberen ze een plek te bieden waar ze echt kunnen groeien. Niet alleen in hun vak, maar ook als mens.
Herman | Keuken Manager bij Hotel Nassau
Veel van de medewerkers bij Hotel Nassau begonnen zelf ooit als stagiair. Voor Bob, Herman, Bas en Arno vormde hun stage het begin van een carrière in de horeca. “Het was voor mij een eyeopener”, vertelt Bob glimlachend. “Ik wist tijdens mijn stage: dit is wie ik ben, hier wil ik in doorgroeien. Mijn stage was voor mij echt een leerschool.” Ook Bas hecht veel waarde aan de praktijkervaring. “Ik probeer studenten duidelijk te maken dat een stage deuren kan openen voor de toekomst. Het kan echt je vervolgstap zijn. Je moet het alleen wel grijpen.”
De samenwerking met De Rooi Pannen verloopt goed, zeggen de teamleden unaniem. “Het contact met de docenten is goed. Er is ruimte voor afstemming, begeleiding en wederzijds begrip”, aldus Bas. “En als we extra handjes nodig hebben, kunnen we altijd even bellen. Dat is ontzettend fijn.” Er liggen ook nog kansen. “We werken nu vooral met de locatie Breda, maar we zouden ook graag meer samenwerken met De Rooi Pannen Tilburg Horeca”, geeft Bob aan. “De deur staat open!”
Lees meer over de school De Rooi Pannen Horeca. Je vindt deze school in Tilburg, Eindhoven en Breda. Ontdek welke richting het beste bij jou past!
Je kunt op meerdere momenten in het jaar binnenkijken in onze scholen. Bijvoorbeeld tijdens een open dag of meeloopdag.
Toen hij twaalf was, begon Pepijn Schenkels (18) al met bakken. Op zijn dertiende opende hij een eigen bakkerij om vrienden en familie te voorzien van...
Op haar zevende kwam Judelande Seltonrijch (23) naar Nederland. Het liefste wilde ze de baas van de wereld worden. Nu hoopt ze general manager te worden bij een...
Koen van Dijk (19) wist op de basisschool al dat hij kok wilde worden en is nooit van koers gewijzigd. Hij zit inmiddels in het vierde en laatste jaar van de...