Mandy: van horeca-assistent tot chef-patissier

Van toffe stageplekken tot grote dromen. Al onze studenten hebben wel een verhaal te vertellen. Dit keer Mandy. Zij volgde, meer dan 10 jaar geleden, de opleidingen niveau 1 horeca-assistent, niveau 2 kok en niveau 3 zelfstandig werkend kok aan De Rooi Pannen Eindhoven Horeca. Inmiddels is ze chef-patissier. Dit is haar echte verhaal. 

Oud-student Mandy met patisseriemap in haar handen in de keuken

Waarom heb je tien jaar geleden gekozen voor horeca-opleidingen bij De Rooi Pannen Eindhoven?  

“In mijn eerste jaar horeca-assistent op De Rooi Pannen Eindhoven kon ik kennismaken met koken én serveren. Ik leerde tijdens praktijkgerichte lessen de verschillende kanten van de horeca kennen. Op mijn eerste stageplek kwam ik erachter dat ik het liefst in de keuken bezig ben. Ik heb al sinds klein meisje een passie voor bakken. Ik bakte altijd cakejes en taarten samen met mijn moeder. Toch wilde ik tijdens mijn vervolgopleiding kok eerst de volledige keuken ontdekken. Meer proeven van de keuken, letterlijk. Hier merkte ik al snel dat ik het vrolijkst word van desserts maken!” 

Wat heeft je gemotiveerd om door te studeren tot zelfstandig werkend kok? 

“Ondanks mijn passie voor patisserie, had ik veel moeite met de vakken Nederlands en rekenen. De Rooi Pannen Eindhoven Horeca zorgde dat ik extra bijles kreeg, waardoor ik de vakken haalde en door kon met mijn passie. Ik was nog vrij jong en onzeker, maar mijn docenten en mentoren zagen de passie én potentie in mij. Zij waren erg begripvol en motiveerden mij om door te studeren tot zelfstandig werkend kok. Zonder hen was ik denk ik na de opleiding kok gestopt met studeren. Ik ben ze daar heel dankbaar voor.” 

Dankzij het vinden van mijn passie én de hulp van motiverende docenten tijdens de opleiding, heb ik doorgezet.

Mandy oud-student horeca-assistent, kok en zelfstandig werkende kok

Denk je tijdens je werk wel eens terug aan je studietijd?  

“Ik denk tijdens mijn werk vaak terug aan opmerkingen of ezelsbruggetjes van docenten. Bijvoorbeeld dat gist en zout totaal niet bij elkaar kunnen. Dit werd wekelijks herhaald tijdens mijn opleiding, dus dat zal ik nooit vergeten. Het meeste heb ik geleerd tijdens de praktijklessen. Je kookt diners voor gasten die het restaurant van de school bezoeken en leert over de samenstelling van een gangenmenu. Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok, kreeg ik meer vrijheid als kok en mocht ik voor mijn examen zelf een gangenmenu samenstellen. Ik heb een foto gemaakt van mijn examentaartje, die ik nog steeds trots aan mensen laat zien. Het was een taartje met een bodem van brownie, een mangocoulis, chocolademousse, een glaçage van chocolade, chocoladekrullen en een chocoladeroosje. Diezelfde chocolademousse maak ik nu nog vaak!” 

Waar ben je na je opleiding gaan werken? 

“Na mijn opleiding ben ik gaan proeven van de horeca. Op school leer je de basis, maar echt koken leer je toch het beste in de praktijk. Ik heb op allerlei plekken gewerkt, van grandcafés tot chique restaurants. Vooral bij een restaurant op hoog niveau met een wisselende, seizoensgebonden kaart leer je ontzettend veel.  

Toen ik drie jaar geleden moeder werd van mijn zoontje, wilde ik mijn baan kunnen combineren met het moeder zijn. Ik begon in een lunchroom vanwege de gunstige werktijden, maar dit gaf niet genoeg voldoening. Ik miste mijn passie en wilde met mijn handen terug de chocolade in! Inmiddels ben ik chef-patissier bij hotel Van de Valk Eindhoven-Best. Een plek waar ik écht thuishoor en veel vrijheid krijg. Zo staat mijn bananenbrood bijvoorbeeld standaard op het ontbijtbuffetmenu. Dat is leuk om te zien.” 

Ik ben er inmiddels achter: als je echt passie hebt voor patisserie, dan kom je er wel.

Mandy oud-student horeca-assistent, kok en zelfstandig werkende kok

Welke kennis die je hebt opgedaan tijdens je opleiding, gebruik je nu in de praktijk? 

“Ik heb nog steeds mijn patisseriemap met basisrecepten van De Rooi Pannen. Deze neem ik iedere dag mee naar mijn werk. Als ik een mousse wil maken staat dat in de patisseriemap en voor een passende bodem hoef ik alleen verder te bladeren in de map. Als je al die patisserierecepten zou moeten onthouden… dat is niet te doen! Precisie is het belangrijkst in de patisserie. Als je één gram te veel of te weinig toevoegt, is je hele recept verpest. Ik maak vaak zelf chocolade-, karamel- of vanillesaus. Dit soort basisrecepten haal ik allemaal uit mijn map.” 

Heb je nog tips voor huidige horecastudenten?  

“Tijdens de opleiding tot kok heb ik één jaar lang les gehad in patisserie van docent patisserie Kees Melis. Dit vond ik geweldige lessen, waarin ik veel geleerd heb. Mijn tip voor huidige studenten is dan ook: bewaar je receptenboek en je patisseriemap! Je hebt er zo veel aan tijdens je werk. Ik wil graag nog doorgroeien in mijn vak en leermeester worden. Zo kan ik mijn passie hopelijk doorgeven aan studenten die stage komen lopen bij Van de Valk Eindhoven-Best. Ik ben er inmiddels achter: als je echt passie hebt voor patisserie, dan kom je er wel.”